NPVJoomla3_5.jpg

 

Uitje naar de Schaapskooi

IMPRESSIE  VAN DE SCHAAPSKOOI.

Op vrijdagmorgen, 17 maart 2017, waren er door het bestuur en de thuishulpafdeling van de N.P.V. Ermelo,  weer mensen uitgenodigd voor een gezellige ontmoetingsmorgen,

in het kader van het project: “Eenzaamheid bij ouderen.”

Gelukkig was het droog en kwamen er 12 vrijwilligers met de auto, met 28 gasten, aan bij de schaapskooi op de Ermelose heide.

Er was zelfs een praktijkondersteuner  van een huisarts, die een gast bracht.  Mooi om te zien, hoe dit project al bekendheid krijgt.

We liepen naar het “Bezoekerscentrum” onder het gemekker van de schapen die ons welkom heetten. Dat voelde goed.

Ze liepen al buiten met Marion Derks, de herderin en gingen al de hei op. Maar wij werden binnen verwend met koffie/thee en heerlijke

stroopwafelcake of gewone cake.

 

Het was wel even passen en meten, voordat iedereen zat, compleet met rolstoelen en veel rollators.

Maar ja, er gaan per slot van rekening veel makke schapen in een hok!  De sfeer was er gezellig!

De houtkachel stond te snorren en overal stonden of lagen producten die je in de winkel kon kopen, als schapenknuffels, heidekeutels of cadeau-artikelen.

Wie geluk had, kreeg een schapenvacht op z’n plastic stoel. Lekker zacht en warm. Na de koffie werden we in 2 groepen verdeeld.

We kregen een film te zien en een vrijwilliger van St.Schapendrift, vertelde er interessante dingen bij. Deze schaapskooi is de grootste kooi van Nederland en draait vanaf 2003.

Er kunnen 400 schapen in.

Nu zijn er 220 schapen en er zijn in februari 196  lammetjes geboren. Dan kom ik op 416 schapen, dus 16 teveel, beetje onder moeders vacht dan maar die lammeren.

Die vacht kun je trouwens niet spinnen na het scheren in juni. De Veluws heideschaap is niet geschikt voor wol.

De kudde houdt de hei kort tussen Ermelo en  Staverden met de herder en 2 honden, Border Collies, die hard moeten werken om de kudde bij elkaar te houden en weer thuis te brengen.

Het bezoekerscentrum staat naast de schaapskooi en heeft ook gelegenheid voor exposities en workshops.

We werden ook gevraagd een gift te geven. Dat noemen ze: een lammetje adopteren. De schaapskooi mochten we niet in i.v.m. strenge regelgeving om ziektes te voorkomen bij de dieren.

Toen we huiswaarts gingen, liepen er nog wel wat schapen met kleine lammetjes buiten. En wie je ook sprak: iedereen vond het een reuze gezellige morgen.

Met dank aan de organisatie en de vrijwilligers, die weer hebben gereden. Dit was de tweede activiteit in het “Project tegen Eenzaamheid”.

Kunnen we over 2 maanden weer iets leuks tegemoet zien?

 

Sponsoren

 

 Deze website werd mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds van de Rabobank

 

 

Nieuwsbrief NPV

De NPV geeft regelmatig nieuwsbrieven uit met interessante feiten.

Als u het  laatste nieuws wilt lezen, klikt u hieronder op de links: 

 

Laatste nieuws